Homeopatie a porod, císař a kojení

26.10.2017 21:27

Maminky často hledají alternativu. Příprava na porod, císařský řez, problémy při kojení a další témata kolem těhonství jsou častými otázami v homeoptaické ordinaci.

Mnoho maminek přichází s vinou, že “porod neproběhl podle jejich představ”, že něco nezvládly, že dítěti ublížily. S tímto se dá pracovat velice efektivně homeopatií. Důvody bývají individuální a velice osobní, ale často tu bývá v největší problém u těch maminek, kde došlo k císařskému řezu.

Zde je na místě oxytocin, pro nápravu vztahu a propojení matky a dítěte. Někdy je třeba (a to i mnoho let po porodu) pořešit u matky následky takovéhoto zklamání, které vyústilo v dlouhodobé potíže s přijetím dítěte, nebo následky často ani nezaznamenané laktační deprese. Zde často zabírají léky jako Thea, Cimicifuga či Sepia.

Děti narozené císařem někdy mají problém s “pouštěním se do věcí”, “potřebují návod, jak věci udělat, mají problém se samostatností nebo pasivitou (udělejte to za mě). Neprošly při porodu prvním testem toho zvládnutí něčeho do konce, “prorazit si svou vlastní cestu” a použili na to pana doktora. A zde zabírá homeopatie také - nastartovat tu část, která zůstala “neaktivovaná” a to je možné v jakémkoliv věku. Někdy se tento problém může projevit až se začátkem školní docházky u dětí.

Léků, tak jako je to v homeopatii téměř vždy, je na tuto situaci mnoho a každý případ je jiný. Jedním z nich je například Sacharum (lék z cukru).

Další z častých dotazů maminek je, jak se na porod připravit. Přímo před porodem zdravá maminka nepotřebuje žádný lék. Porod není nemoc, ale proces, na který má tělo své mechanismy, které ve zdravém těle zdravě fungují. Porod může být krásný zážitek pro všechny zúčastněné. Pokud se maminka bojí porodu ať už z jakéhokoliv důvodu, je to vhodné řešit hned, jak se problém či strach objeví. Mnoho potíží (i těch dlouhodobě chronických) se v těhotenství řeší mnohem rychleji než v jiných obdobích života, protože tělo je v silně regeneračním modu. V tu dobu lze vyřešit i mnoho dlohodobých a rodiných zátěží. Zrovna tak při neřešení našich potíží se v těle o to hlouběji do budoucna zafixují.

Kojení je po porodu druhá nejčastější příčina kontaktování homeopata. Nedostatek mléka ovlivňují homeopatika Urtica, Ricins communis, Sepia, Formica nebo také Lac maternum a mnohá další. Další pomáhají při zánětech prsů a při vyčerpání.

Určitě Vám vyvstaly další otázky kolem tohoto tématu. Ptejte se zde.

 

Homeopatika po porodu a při péči o novorozence

OMÝVÁNÍ HRÁZE
Calendula - roztok – nastřižení jizva
Gun Powder - roztok – nehojící se nastřižení, všechny rány
Aesculus - roztok – hemeroidy

PRSA
Castor Equi – mast – rozkousané, poškozené bradavky  (přidat kuličku do 1 lž vody, do masti)
Bellis perenis – mast – potíže – dvorce, zatvrdliny, praskliny, pocit pohmoždění

DÍTĚ
Arnika – je-li zhmožděné po porodu (většinou stačí matce)
Chelidonium – novorozenecká žloutenka dítěte – 1kapička jednorázově ve lžičce vody

ZÁNĚTY PRSU
Phytolacca – zduření žláz. Hned po porodu.
Belladona – při vysoké horečce. S rudými pruhy nebo paprsky
Bryonia – s velikou tíhou. Nesmí se pohnout jinak bolí.
Hepar sulfur
Lac-caninum
Silicea
Pulsatila

 

Základní vybraná homeopatika k porodu

Aconit 5    nebo Aconit 200
Arnica 5
Causticum 5
Caulophylum 5
Arsenicum a. 5
Sepia 5    nebo Sepia 200
Staphysagria 5
Gelsemium 5
Gun powder 5
Calendula 5
Aesculus 5
Bellis perenis 5
Graphites 5
Castor equi 5

Zpět