Kojení – spuštění laktace, nedostatek mléka, absence laktace, homeopatická lékárnička a tak různě...

01.12.2013 19:43
 

 
 

V tomto článku bych Vám chtěla nabídnout nejen homeopatické léky, kterými můžete řešit různé starosti spojené s kojením (léky na podporu laktace, bolavé bradavky, plísně v pusince miminka atd.), ale především bych chtěla „podpořit“ maminky, kterým se i přes snahu nepodařilo (nebo momentálně nedaří) rozkojit.

Když kojení nejde, důvodů bývá opravdu mnoho a jsou různé a není třeba se za to vinit.

Maminka říká: Já mám trauma z toho, že jsem nekojila ani jedno dítě a kdykoli byly děti nemocné, tak jsem si vyčítala, že to je tím, že jsem je nekojila...”

Zde potřebuje více pomoci maminka, než dítě. Není třeba si vyčítat, že jste nekojila. Dítě zkrátka  někdy nechce přijímat vzorce, které v mléce matka nabízí a chce si jít vlastní cestou. Pokud se přes veškerou snahu (doporučuji laktační poradkyně) nedaří kojení nastartovat, pak poctiy viny jsou tím, na čem je třeba pracovat, neboť tím v tomto případě sobě i dítěti ublížujete  mnohem víc. Cíti-li dítě, že něco je špatně, nepochopí, že to není jím a vzniká v něm nejistota.

Vždy stojí za to udělat maximum a zkusit kojení homeopatií napravit, protože někdy je dítě jen “lenivé”, nenastartovalo sací reflex nebo došlo k nějakému bloku kolem porodu. Maminky nemají někdy dostatek mléka kvůli  stresu, konfliktům ve vztazích, pocitu, že nezvládne nebo nezvládá být dobrou matkou, jindy kvůli pocitům, že bylo něco špatně při komunikaci s lékaři v těhotenství nebo při porodu nebo porod neproběhl tak, jak si to představovala a maminka toto nedovede sama zpracovat. Často také vyplynou na povrch obavy o postavu. Většinou maminka vědomě neví, jaká je vlastně příčina nebo si nechce své obavy připustit.

Jelikož je času na rozkojení málo, je zapotřebí, aby byla maminka k sobě (a následně i ke mně) maximálně upřímná, abychom mohly rozklíčovat problém a následně jej vyřešit.

Člověk si už od narození a vlastně ještě před početím vědomě volí svojí cestu. Nejen, že dítě si vybírá nejvhodnější rodiče pro svou pozemskou zkušenost, ale také samo ovlivní mnoho událostí.  Výčitky proto rozhodně nejsou na místě. Pokud jste udělaly maximum, čeho jste byla v dané chvíli schopná, je vše v pořádku.

Mohu jen zopakovat: „“Věci nejsou nikdy špatné, zaleží jen na způsobu, jak o nich přemýšlíš” (Epiktetus)

 

Nevěřte ani tomu, co koluje na internetových diskuzích a portálech, že nekojené děti bývají často nemocné a nemají pouto s matkou, jako děti kojené.  S tímto nesouhlasím. Kojení rozhodně podporuji, je pro dítě optimální, nicméně také vím, život není  černobílý a pro nás potřebné zkušenosti jsou různé. Ze své praxe a z vlastní zkušenosti vím, že je mnoho důvodů a souvislostí, proč bývají děti nemocné. Je důležitým tématem i otázka, co je zdraví a co je nemoc. Nemoc (ať už je definována jakkoliv) neznamená pokaždé, že je něco špatně, nejčastěji je to něco jako ukazatel cesty.  Chcete-li pro zdraví děti udělat maximum, je zde první a zásadní  činitel vztah a láska rodičů k dítěti. Kolik vědomé pozornosti a kolik lásky jim dávají. Dítě je častěji nemocné, když nemá lásku, kterou potřebuje. Nemocí na sebe někdy pouze poutá pozornost. Dnešní děti mají trochu jiné požadavky (asi o tom časem napíšu článekJ) a my se držíme stále zaběhlých (a dnes již starých) vzorců modelů a chování.

Pokud už nemůžete z jakéhokoliv důvodu kojit, vhodnou alternativou k SUNARUM nebo Nutrilonům je rostlinné mléko. V případě zájmu mne neváhejte kontaktovat, velmi ráda přepošlu recept.

Pokud máte v okolí budoucí maminky nebo maminky, které mají trápení s kojením, prosím sdílejte s nimi tento článek, i takto můžete pomoci někomu zmenšit jeho trápení, na které si může připadat, že je sám.

S láskou,

Vaše Vladimíra

 

 Homeopatická lékárnička:

Spuštění laktace (není podle důležitosti – nejlepší lék nebo jejich kombinaci Vám určí homeopat. Pokud chcete zkusit nejprve sami nějaký lék, berte Urtica urens 30CH 3x denně )

Fragaria –(lék z jahody), Alfa alfa, Alnus – olše,

Urtica urens, Cimicifuga, Calcarea carbonica, Ricinus

Lac defloratum, Pulsatilla, Agnus casus, Tussilago farfara.

Oxytocin, Rhus tox, Chelidonium, Asafoetida, Chamomilla, Zincum

Zastavení laktace (použít také su-jok)

Lac canimun, Phaseolus,

Mastitida – zánět v prsu

Phytolacca, Belladonna, Bryonia, Calcarea carbonia, Conium

Oslabení během kojení

Phosphoric acid – nebo jiné individualně zvolené léky

Bolavé bradavky:

Geranium, Eupatorium, Castor equi, Hamamelis, Ocimum sanctum, Parafinum, Petroleum, Ratanhia, Zincum, Helonias, Sepia, Arnica, Bellis perenis

Soor u kojenců (bílá plíseň, moučnivka):
Gentiana, Eupatorium aromaticum, Candida albicans, Antimonium crudum, Borax, Kali muriaticum, Sycotic company (střevní nosody)

 

 

Zpět