Philipp Busche SEPIA

04.09.2012 19:30

 

PHILIPP BUSHE - pondělí 13.8.2012

 

SEPIA OFFICINALIS

 

jsme opět v moři. je to hlavonožec Decapoda. 30-60cm dlouhé tělo, velké oko, největší oči světa jsou u chbotnic (až 37 cm)

  • hlava se zakulacuje špičatě a kolem úst je 8 nohou. ty jsou přizpůsobeny kolem úst. Jsou ještě další 2 nohy, ale ty jsou vtaženy v klidu... zvenku to není vidět, ale uvnitř má špičatý zobák a ten slouží k tomu, aby byla schopná rozmělnit skořábky živočichů, které požírá. 
  • uvnitř je vápníková vrstva pod kůží - PHRAGMOKON -JAKO U ÚSTŘICE, ALE BEZ ORGANICKÉHO ZĚVNĚNÍ- lze s tím psá jako s křídou - a tvoří vnitřní kostru chobotnice sepie. 
  • tato vápníková skořápka je protkána kanálky, kterými může dovnitř pustit vzduch nebo vodu....  a tím reguluje jak vstoupá nebo klesá ve vodě - napustí-li vodou - ztěžkne, když napustí vzduchem odlehčí se. je jedinné zvíře, které dovede z moře koncentrovat ARGON - a ten může pumpovat se vzduchem do svého krunýře. ((vzácný plyn, AUTISMUS?!, přechodová komora, argonauti ...  ))
  • na spodní straně je svalovina, která tvoří tah na vtáhnutí vody a produkou kontrakcí může vodu zase vypudit a tak je to jako motor, který katapultuje sepii opačným smšrem - jako rychlý motor pro přemístění 
  • pro pomalé pohybové plynutí má kolem celého těla ploutve, které jsou stále v jemném pohybu. díky tomu může plavat dopředu nebo dozadu, ale velice pomalu. proti sobě se může točit i v kruhu. 
  • vypadá to, že vůbec se nehýbe, protože tyto ploutvičky nejsou vidět. takže se zdá, že se vznáší a mechanismus pohybu není vidět. 
  • zvrchu chapadla , která jsou k lovení mohou být až 60 cm dlouhé. na konci má rozšíření a tam sedí přísavky - a i ostatních 8 chapadel má tyto přísavky a může se přistá tak silně, že když se přisaje na kůži, tak odtrhneme i kůži - na rozdíl od pravé chobotinice OCTOPUS -  má příchytky jako trn, kterým může bodnout. 
  • tak se chobotnice a sepie liší. sepie mají rohovatý trn a nožičky mají stonek. 
  • chapadla, kt se dají vysunout jsou pro rychlý lov oběti. 
  • veliké oko 

 

PRINCIP OKA: - když padne světlo do oko -oko se zmenší a čočka se také zmenší - to je vpřírodě i na listech stromu, při fotosyntéze, když list je zralý na fotosyntézu , povrch je připravený ve tvaru čočky....  u rostliny, když dopadne světlo - není tam vjem, ale začítek výstavbového procesu, fotosyntéza a výstavba směrem ke světlu. není tu za to zordpovědná ta buňka, ale to působení světla uvnitř buňky se přenáší an kloub na straně listu, který otočí list směrem ke světlu. 

A tak je to i u prvních živočichů, kteří mají pár buněk a mohou se pohybovat - vícebuněčný organismus má vepředu buňky , které jsou schopné vnímat světlo. tyto buňky nerostou už dál a buňky s chloupky jsou pak výkonným orgánem, který reaguje

 

ŽÍŽALA - oči jako kalíšek. oční buňky sedí uvnitř jamky na dně vyklenutí, 

MUŠLE - oko, které vytváří měchýřek - je tam uzávěr s průhlednou kůžičkou ve středu.

SEPIE - první vrchol vývoje orgánu oka ... v embryonálním vývoji je to jako evoluční vývoj od kalšku přes měchýřek po strukturu oka. uzavírající se kalíšek, oko poskládá se tu iris a vytvoří se světlocitlivé buňky i víčka. čočka je vytvořena z průhledného vylučovaného materiálu vylučovaného bunkami dokola. světlo prochází čočkou (evoluční novinka) se setká se zadní stěnou, kde jsuo citlivé buňky an světlo. vzniko to tím, že vnitřní stěna, kde je vnitřní povrch - oproti člověku naopak - choulostivé části ukazují směrem ven. světlo se setká s pigmentovou částí buňky a je vedeno sál směrem k nervu. odliší světlo, tvary, zaostřuje, vnímá UV záření (jako např. včely) - a je schpna i vnímat polarizované světlo - v moři, když padne do vody... oproti člověku a savcům ta pigmentovaná vrstva je orientovaná směrem ven. EVERTOVANÉ OKO

SAVCI -  a při embrionálním vývoji člověka nerv yvyrůstá směrem ke kůži, dojde ke vchlípení a tím vznikne kalíšek pro oko, ale bunky, kt vnímají světlo jsou naopak. Takže světlo musí projít přes 7 vrstvám nervů a přes retinu a dotknout se pirmentovaných buněk. máme invertované oko. SVĚTLO MUSÍ BÝT JEDNOU REGLEKTOVNÁNO, AYBCHOM HO MOHLI VNÍMAT - naše vnímavé buňky se světu obrací zády, ale sepie nemá žádná CNS připojený k oku. u nás se světlo odrazí a předá se to dál a vzniká představa. hlavovnožec nemá CNS, takže nemůžou vzniknout představy, oko má úplně jonou funkci a nechává vzniknout impulsům... 

 

  • pokožka je podobná jako u ost zvířat a savců - epidermis, dermis a subcutis. zvlášností je trochu melocitu - může ztmavnout - ale dermis má chromatofory - mnoho buněk, které jsou jako naše malatocyty - zbarvují kůži, podle toho jeslti jsou stažené nebo uvolněné. stažením se nevytváří barevný efekt, ale uvoněním se povrch zbarví... rychle maní barvu, podle toho, jak zachází buňkami v kůži. normální barva je na zádech hnědá a většinou jako zebra pruhovaná. ale ne trvalé pruhy, ty parvy jsou proměnlivé a vlní se podél těla sepie - nikdy nejsou v klidu. Břicho sepie je modro-zelené - jako moře zespodu - schovaná. 
  • barvy mění protože má červené, žluté, hnědé a černé chromatofory - a pod mimi ještě vrstva ARGENTA - Z IRIDOCYTŮ - duhových buněk... a to jsou malé buňky, kde je v každé malý krystalek, které může pohybovat, tak , že zrcadlí podle přání světlo - a tak může vypadat při stažení chromatoformních buněk načervenalou metalickou barvu, kterou vytváří tato argenta... 
  • barvu bere podle moře - podle dna moře. je jako písek, po kt plave. když bude na šachovnici, bude jako šachovnice. (DD: chameloeon, zrcadlo, arg, thuja, parafine)
  • když nevnímá barvu, jak to dovede? to nikdo neví. víme, že má jen tyčinky, kt vnímají černobíle, ale přesto se barevně připzppůsobí svému podkladu. to se neví proč. 
  • lze i pozorovat, když večer pluje na povrchu tak je na jejím spodku vidět hvězdičky , které jsou nad ní na nebi. (pohled potápěče)
  • jak je neklidná - barevné pruhy podél těla - a celé zvíře reaguje na to, c o vnímá okem.  podél chapadýlek vytváří berevnost, jako by každé bylo jinou barvou - a dvěma dlouhými chpadly vystřelí a chytí. každý dojme , kt padne do oka vede k nějaké emoční reakci. celá kůže je jako sítnice oka. celé zvíře je oko. 
  • když je oko jako u člověka - vnitřní a my se můžeme se proti tomu ořít a postavit , nechat to venku a postavit se vůči tomu a vytvořit si vlastní obraz - ale to sepie nemůže nereagovat a nechat to venku.
  • když se jí něco nelíbí  - když se přiblíží něco, co pro ní není kořist, ale je to potenciální nepřítel, tak se stane to,c o jí dává jméno - vystříkne inkoust. má něco jako náš žlučník - váček s inkoustem a tam uvnitř se syntetizuje tento inkoust a je to tekutina plná melaninu a hodně vápníku ...
  • pokaždé vymáčkne oblak inkoustu proti nepříteli a odpluje. zmizí a kde předtím byla zůstane blak inkoustu. a nepřítel hmmátne do prázdna, nebo je zmaten a odpluje. to je jedinné aktivní vylučování, kterého je schopna.
  • vytváří obraz okolí na kůži, nebo reaguje takto antipaticky.
  • ŽIVOT : žije na dně moře. 100 druhů sepií. liší se ty v hlubinách, tvoří i světlo, svítí. al esepia officinalis žije v moři, kde je světlo ina dně - přes den se ráda zahrabe a číhá. 
  • vysaje si ráčka, který si přiblíží k jejímu schování se v písku. a večer je aktivní - přeplave přes kořist a uloví. přitáhne si kořist chapadly a zobáčkem jí spořádá. jiná kvalita, než ústřice. 
  • páření není o vypuštění spermií, ale má rituál. samci jsou aktivní a 4. VLEVO ruka je schopná dělat spermie - rozšíří se a ukáže a má krásný lesk a všechny se zvednou  nahoru - hezký účes. a každý druh má své barvy, kterými září, když se přiblíží samičce.
  • sepie má pokaždé červenou halvu, když hledá svou samičku = stáhne se nervozitou a tak argenta září - 
  • je tu přesný úhel jak se musí přiblížit k samičce. a samička buď napodobí samce, což není dobré = nechci. a důsledek je, že krátce na to vyprskne inkoust a zmizne. když je připravená a chce tak nedělá nic a čeká na přiblížení samce, pak se s chapdlem připojí a bunka se spermatem putuje k jejím ústům a to je vše... 
  • 2-3x za sezonu a vše ostatní dělá samička. ... trvá nějako dobu, než samička vyprodukuje vajíčka - a ty vyouští ústy a ona prochází ústy a setkávají se v ústech spermatoforou produkované spermie - vajíčka jsou jako citronky a mají vlaječky na strně a někam je v moři přichytí v moři a ony tam zrají dál - a pokropí ho inkoustem - a krátce poté umírá  - je to pro ní tak vyčepávající, že je to konec ...
  • oddaně zrcadlí okolí
  • i maluje hvězdy na břicho = sympatie k okolí
  • antipatie - stáhen se a vyloučí inkoust a zmizí.
  • obojí je reflex, neí tu rozhodování  = ÚROVĚŃ DUŠE VNÍMAVÉ 
  • nejsme schopni reagovat diferencovaně, oddáváme se tomu, co přichází

 

bytost sepia:

FYZICKY: nohy na hlavě - hlavonožec

  • rytmický sysém nění
  • schopen se pohybovat mezi tíží a lehkostí

 

ŽIVOTNÍ SÍLY: životní síly - co je pro vybudování je hned zracováno pro odraz okolí - HNED VŠE ZPRACOVÁVÁ DÁL.... chormatofor - většina energie kt vytváří při výstavbě použije při zabarvování se. životní síly se mění v duševní síly hned. až k tomu, že max sil v páření vydá, tak rychle umírá. duševní prožitek - tak silné duševno, že život není dál možný.

  • sbírá a pak je vypustí - to je chování. vyčerpá se reprodukcí. 

 

DUŠEVNÍ ŽIVOT: okolí. smyslové procesy, silné vylučování co se týká inkoustu. sympatie a antipatie sjou halví síly, které vytvářejí duševní život u sepie.  Buď a nebo.  Schopnost poznávání, pojmu, odstupu není možná. 

... jako když my zadržíme dech, vyřadíme rytmický systém a nejsme schopni reagovat a zdrhneme. až může dojít k záněku nervů, omdlení nebo smrti. podlehnutí síle smyslového vjemu - není schopen dosáhnout úsudku   a jako sepie musí také zdrhnout. 

.... lék, kt se týká duševních kvalit, duševního onemocnění (její přirozené prostředí, blízké, běžné)

 

 

POUŽITÍ: 

DUCH A DUŠEVNOST: vidí černou budoucnost, strach být sám a cche být sám. nemá radost ze svého okolí, je úkostný a nemůže kontrolovat své city. spánek v noci špatně a ve dne spí. 

HLaVA : mdloby, krev stoupá do hlavy. nevolnosti až zvracení.

pokožka: žlutá kůže, různá zbarvení, bledost.

GIT: nevolnost, zvracení, pocit, že vše táhne do tíže, CIZÍ TĚLESO V BŘIŠE

POHL  : vzrušení u mužů a nezájem u žen. zpomalená menses. páchnoucí výtoky. 

 

  • DOKONALÝ ÚNIK  zahrabat se, být sám, chulostvý na okolí, spí přes den , ne v noci.... to je jen zrcadlení chování sepie... 

 

 

INDIKACE: 

 FYZICKY - hlava a kočetiny na sebe naráží - procesy látkové výměny se dostanou do hlavy - migrény, migrény místo menses. migréna, která je citlivá na smysly, světlo dráždí, silné duševní reakce. klimakterium - s horkostí. Kůže se v tom období zbarvuje, flekatí, (žlutá, hnědá) Výtoky. 

 

vše je k dispozici pro astrální tělo. když se čl nemůže ohraničit vůči okolí, protože je citlivý na okolí, nervozní. naní to jen přecitlivělost typu nervozity když se třesou končetiny jako ty její ploutvičky, ale může to být i propad do otupení a deprese. vzniká depresivní reakce , když se čl stáhne protože je přecitlivělý. Ne smutná melancholie, ale přetížení, vyčerpání, díky kt se čl stáhne. 

Př: spalničky a byla tak choulostivá na světlo a podrážděná, plakala, bylo všeho moc - zklidnila se... 

když je čl přecilitvělý - celý je jako jedno oko - pak sepia. 

 

deprese starých lidí, jejich smysly jsou oslabené - a tak se stáhne a nemůže dál prožívat.. naopak sepia v nízké potenci a podpořit smysly v kombinaci s uměleckou terapií,a by si mohl vynahradita anajít jiné smyslové orgány... 

 

těhotenství: dítě je jako ěnco dizí - musí se sama ze sebe uvolnit , aby dítě mohlo růst a žena ho nestrávila - proces exkarnace u žem  může se ztratit v periferii  -a on není schopen se pak ohraničit proti světu - až nezastavitelné zvracení v těhotenství, plive inkoust, zvrací stále, klesá tlak.  při oslabených živ silách, je výborný lék (Ipeca, cesium oxal, ...) čím silnější příznaky, tím nižší potence, aby se podpořily životní síly... zlepším vnímání - zvýším citlivost... X stane se nervozní - když je neadekvání = nízká potence....   (na nervozitu je možno dát argentum)

 

éterické síly lépe metamorfované do astrálních sil... 

 

Př: otesánek, co leží za pecí, fyzické tělo se dostane do lehkosti. /ústřice včera, když se nemůže probudit, éterické síly se nemůžou probudit - sepia v nízké potenci, nebo conche ve vysoké potenci/

 

obraz léku potřeba pro pochopení, zda je to v člověku ústřice, nebo sepia. 

 

 

 

Zpět